Kijk, alle kinderen maken wel eens ruzie en broers en zussen onderling vast wat vaker. Maar waarom is dat toch steeds het geval en beter nog wat kun je er zelf aan doen om het in ieder geval niet steeds uit de klauwen te laten lopen. Wij hebben wat tips op een rij gezet.
Sociale vaardigheden
“Eigenlijk oefenen kinderen gewoon hun sociale vaardigheden als ze ruzie maken.” Dat zegt systeemtherapeut en ontwikkelingspsycholoog Steven Pont. “Een gezin is een veilige omgeving om te oefenen met assertiviteit: leren opkomen voor je belangen zonder de relatie met de ander te schaden.” De ene ruzie is de andere niet. Soms moet je het even laten gaan en een andere keer is het beter als je je ermee bemoeit.
Conflict begeleiden
Wat je kunt doen is bijvoorbeeld proberen te helpen om je kind zich in te laten leven in de ander. Door uit te leggen dat het ene kind het niet fijn vindt als zijn speeltje wordt afgepakt door de ander. Je benoemt dan hun gevoelens en laat merken dat je het probleem van allebei even belangrijk vindt.
Bij oplossing betrekken
Zoek samen naar een oplossing. Betrek allebei de kinderen bij het oplossen van het conflict. Dat geeft ze een verantwoordelijkheidsgevoel en laat ze zich belangrijk vinden. Dat maakt dat ze het ook belangrijk gaan vinden als het probleem wordt opgelost en een gevoel van trots als ze daar aan hebben kunnen bijdragen.
Afleiden
Wat toch altijd goed werkt is je kinderen afleiden. Het kost even wat aanpassingsvermogen van jouw kant maar middenin een ruzie roepen dat er een ijsje gegeten moet worden werkt altijd.
Leeftijdsverschil
De ruzies tussen broers en zussen komen over het algemeen vooral voor bij een klein leeftijdsverschil. Simpelweg omdat er dan veel contact is. Zodra kinderen pubers worden verhuist de aandacht meer naar vrienden en nemen de ruzies thuis vaak af. Maar goed met pubers in huis komen er ook weer andere conflicten voor in de plaats, daar hebben we het nu maar even niet over.