De stress die zindelijk maken van je bijna-kleuter heet

Even een peptalk voor wie het nodig heeft!

Met 4 jaar gaat je kleuter naar de basisschool en voor die tijd moet ie dus zindelijk zijn. Want een juf of meester kan op een drukke schooldag nou eenmaal niet ook nog luiers verschonen. Bij de een is het zindelijk worden zo gepiept en bij de ander is het deadline-stressen voor de eerste schooldag. Lees verder voor een peptalk en wat tips!

Elk kind is anders

Hoe lang je kind erover doet om zindelijk te worden hangt vooral af van jou als ouder, staat te lezen op verschillende opvoedsites. Want hoe vaker en eerder je oefent, hoe sneller het gaat. In principe is een kind van anderhalf jaar al oud genoeg om zindelijk te worden. Wij kennen die kinderen overigens niet, maar volgens het consultatiebureau en de GGD Jeugdzorg zijn ze er wel degelijk.

Niet boos worden

Maar wat nu als de eerste schooldag dichterbij komt en je kind nog een luier draagt. De nummer 1 tip is niet stressen en niet boos worden! Want dat werkt averechts. Wat je beter wel kan doen is simpel meedelen dat vanaf vandaag de luier uitgaat en een potje neerzetten in de woonkamer.

100 keer vragen

Vervolgens breekt een periode aan van 100 keer op een dag vragen of je kindje moet plassen. Negen van de tien keer hoeft hij of zij niet en op andere momenten zal het juist ook misgaan en is ie niet op tijd bij het potje. Maar steeds weer vragen en het potje aanbieden werkt het beste.

Rustig schema

Hou die dagen een rustig schema aan zonder al te veel activiteiten, zie het echt als een projectje. Dus blijf een beetje in en om het huis zodat je bijna-kleuter makkelijk en snel bij het potje of de wc is.

Belonen

Zoals met bijna alle opvoed-tips, bij het ene kind werkt het en bij het andere niet. Dat geldt dus ook voor een beloningssysteem. Het kan helpen om voor elke keer dat je kindje op het potje plast een sticker te geven. En bijvoorbeeld bij tien stickers een klein cadeautje te geven. Maar er zijn ook kinderen die daar helemaal niet om geven. Dat is een kwestie van uitproberen.

Komt goed mama!

Uiteindelijk wordt elk kind zindelijk en in veel gevallen gaat het ook veel sneller en makkelijker dan je van te voren denkt. Een kind is er aan toe maar vindt het soms gewoon veel te makkelijk, die luier. En datzelfde geldt eigenlijk ook voor vaders en moeders. Want eerlijk is eerlijk het is natuurlijk ook even een gedoe dat zindelijk maken en een luier is wel zo makkelijk. Even doorzetten dus; wij kennen geen ouders met kinderen bij wie het niet is gelukt of die de eerste schooldag om die reden hebben moeten verzetten. Komt goed!

Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites