Soms weet je van te voren al dat je een keizersnede gaat krijgen. Omdat daar een medische noodzaak voor is; je placenta ligt bijvoorbeeld voor de baarmoedermond. Of omdat je kindje dwars ligt en niet meer kan draaien. Dan is het wel fijn om van te voren goed voorbereid te zijn. En daar komen wij om de hoek kijken, want wij vertellen je wat je zo ongeveer kunt verwachten.
Gentle sectio
In sommige ziekenhuizen kun je kiezen voor een gentle sectio. Dat is een veel rustigere en meer natuurlijke manier van bevallen via een geplande keizersnede. Je mag zelf meekijken en je kan dus door een transparant operatiedoek de baby geboren zien worden. Zodra het hoofdje is geboren, laten de artsen de baby er als het ware zelf verder uit kruipen, dat gebeurt met behulp van de samentrekkende baarmoeder en soms met wat hulp van de gynaecoloog. Meestal mag je de baby daarna ook meteen bij je voor huid-op-huid-contact.
Voordelen
Er zijn nog geen wetenschappelijke bewijzen voor maar het zou zo maar kunnen dat moeders die zijn bevallen via een gentle sectio in plaats van een gewone keizersnede sneller herstellen. Dat blijkt wel uit de ervaringsverhalen die wij horen van ervaren moeders in de omgeving. Tijdens het hechten van de buikwond heb je in sommige gevallen bijvoorbeeld minder medicatie nodig, doordat je zelf een gelukshormoon aan maakt omdat je de verse baby meteen bij je hebt liggen. En minder medicatie betekent vaak ook een sneller herstel. Mooi meegenomen!
Kleding
Bedenk je van te voren dat je op de buikwond straks even geen strakke kleding kunt verdragen. Dat begint al bij je ondergoed. Zorg voor hogere boxershorts (Trek ze uit de kast van je vriend) waarvan de elastieken band niet op het litteken drukt. Denk joggingbroeken, leggings die tot in je taille zitten en andere wijdere broekjes met zachte stoffen. Dat echt branderige gevoel aan het litteken raak je uiteraard kwijt, maar soms duurt dat even en loop je dus iets langer dan je wellicht lief is in een joggingbroek. Aan de andere kant, wat een heerlijk excuus om daar nog een tijdje in door te kunnen lopen.
Buikoperatie
Hoe je het ook wendt of keert, een keizersnede is een echte buikoperatie en dat betekent dat je daar dus rustig en goed van moet herstellen. Je kan je litteken een beetje soepel houden door zodra de wond echt dicht is (laat je kraamhulp of verloskundige dit bij je checken) te smeren met een zachte littekencrème zoals deze Scar Retreatment van Bergman Clinic. Weet dat je ook na je kraamweek lichamelijk nog niet de oude zult zijn. De eerste zes weken na de keizersnede mag je bijvoorbeeld niks tillen, behalve het gewicht van de baby. Huishoudelijke klusjes zoals stofzuigen kun je beter even uitbesteden tot na die zes weken. Jammer joh!