Zo slaapt jouw baby ook door

Tips hoe je het een beetje draaglijker maakt (voor jezelf).

Het is zo ongeveer de eerste vraag die je wordt gesteld als je net bent bevallen: is jouw baby al aan het doorslapen? Als new mom kun je daar behoorlijk onzeker van worden, want wat is normaal? We spraken slaapcoach Susanne Willekes van ‘The Sleepagency’ en hebben haar naar wat concrete tips gevraagd.

Het is geen wedstrijd

Susanne: “Het kan behoorlijk competitief aanvoelen, welke baby slaapt wel door en welke niet. Allereerst, wat versta je onder doorslapen en hoe oud is je kindje? Want voor een baby van 7 weken heet het medisch gezien doorslapen als hij of zij 4 uur aaneengesloten kan slapen zonder voeding. Sommige moeders roepen dat hun baby prima doorslaapt maar moeten er ‘s nachts wel 4 keer uit om een speentje terug te doen. Dus dan geef je misschien geen voeding maar is je slaap alsnog onderbroken.”

Magische grens

Weet dat baby’s pas 6 maanden na hun geboorte er fysiek, mentaal en neurologisch klaar voor zijn om zelfstandig in slaap te kunnen vallen. Dus vanaf dat moment zou het over het algemeen wat makkelijker moeten gaan. Het verschilt natuurlijk per baby, je hebt baby’s die het sneller kunnen of er juist langer over doen. Maar misschien is die 6 maanden iets waar je je als new mom een beetje aan vast kunt houden, het komt goed! En het gaat voorbij! Wellicht niet zo’n gek idee om dit sowieso tot je nieuwe mantra te maken: Het komt goed!Het gaat voorbij!Het komt goed!Het gaat voorbij!

Dag- en nachtritme

Het is volgens Susanne zinvol om een paar weken na de geboorte al te beginnen met een vaste tijd waarop je je baby naar bed brengt en overdag een flexibel voed/slaapschema te creëeren. Daarmee kun je een duidelijk dag- en nachtritme ontwikkelen wat voor een baby rust en regelmaat creëert. Je brengt je baby bijvoorbeeld om zeven uur ‘s avonds naar zijn bedje in plaats van hem bij je te houden op de bank in de woonkamer en gaat er ‘s ochtends tussen 6 en 8 uur ‘s ochtends met hem of haar uit. Zo leert een baby uiteindelijk langere rukken ‘s nachts te maken in plaats van overdag. Let wel: dit zijn tips hè, als jij je er prettig bij voelt om met je baby ‘s avonds op de bank te zitten dan moet je dat vooral doen!

Hup, naar buiten!

Een andere tip die Susanne ons geeft is, ga zo vroeg mogelijk naar buiten! Susanne: “Baby’s maar ook grotere kinderen hebben er veel baat bij om aan het begin van de dag naar buiten te gaan en zo echt de dag te beginnen. De nacht is voorbij, lekker de frisse lucht in. Ze zullen ‘s avonds makkelijker in slaap komen als ze ‘s ochtends op tijd naar buiten zijn gegaan. Überhaupt is buitenlucht bevordert buitenlucht en zonlicht de kwaliteit van slaap.”

Wakker maken voor voeding

Dilemma: Je baby ligt te slapen maar eigenlijk is het tijd voor de volgende voeding. Je bent dan misschien geneigd om hem of haar lekker te laten slapen. Maar Susanne adviseert om je baby overdag juist niet voorbij een voeding te laten slapen want dan raakt hij of zij toch een beetje uit een schema met tot gevolg dat ze wellicht ‘s nachts de schade gaan inhalen.

Ritme

Het beste kun je een duidelijk ritme creëren zegt Susanne: “Sommige moeders zijn geneigd om een baby in slaap te voeden. Natuurlijk komt dat wel eens voor als je baby bijvoorbeeld erg onrustig is. Maar beter is het om je baby aan te leren dat hij na het voeden nog even wakker blijft. Dus een ritme in de vorm van: slapen -voeden – spelen.” Dat vinden wij een lastige hoor, want hoe vaak gebeurt het wel niet dat je baby al drinkend in slaap valt. Moet je hem dan daarna bruut wakker maken? Nogmaals het zijn tips, doe ermee wat je wilt en wat voor de ene baby werkt, werkt misschien niet voor de andere baby.

Rustige slaapomgeving

Elke avond hetzelfde ritueel voor het slapengaan is een slimme zet. Dan weet een baby wat ie kan verwachten en diezelfde volgorde aanhouden vertraagt het brein, zegt Susanne. “Het licht dimmen, een boekje lezen, muziekje aan en dan lekker gaan slapen in een rustige omgeving. Dus liever geen hysterische muziekmobile boven het bedje. En ideaal is een kamertemperatuur van 16-18 graden.”

Het komt goed (uiteindelijk)

We kunnen het niet vaak genoeg herhalen, elke baby is anders en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. Staar je niet blind op moeders die zeggen dat hun baby vanaf de geboorte doorslaapt. Want wellicht moeten zij er wel 10 keer per nacht uit voor een speen of liegen ze gewoon! Denk aan je nieuwe mantra: Het komt goed!Het gaat voorbij!Het komt goed!Het gaat voorbij!


Leave a reply

Your email address will not be published.

Theme developed by TouchSize - Premium WordPress Themes and Websites